Portrettbilde av bydelsmor Fatima som står utenfor et murbygg på Tøyen og smiler til kamera.

– Jeg føler meg trygg som bydelsmor

03.03.2020

"Før jeg ble bydelsmor kjente jeg ikke så mange, og det var ganske vanskelig å bli kjent med folk. Nå er jeg en del av en gruppe i nærmiljøet mitt, og jeg kjenner tilhørighet”, sier Fatima Ali Al Salamy. I 2013 kom hun tilbake til Norge etter flere år i utlandet. Som alenemor til fire måtte hun starte helt på nytt.

Bydelsmor Fatima Ali Al Salamy gikk andre året på videregående da hun måtte forlate hjemlandet Irak og flytte til Syria. Der giftet hun seg og fikk sine to eldste barn, og kom etter hvert til Norge sammen med mannen sin. “Da jeg først kom til Norge lærte jeg nesten ingen norsk. Jeg hadde ikke fullført utdanningen min, og jeg bare var hjemme med barna. Jeg kunne ikke snakke med folk, kunne ikke ytre det jeg ville. Jeg følte meg veldig isolert”, forteller hun.

Fatima og mannen flyttet fra Norge i 2006, og i årene som kom bodde hun flere steder. I 2013 bestemte hun seg for å skille seg fra mannen sin, og flyttet tilbake til Norge som alenemor for fire barn. “Det var ikke lett å komme tilbake. Jeg visste at det var bedre for både meg og barna om jeg skilte meg fram ham, men det var en tøff avgjørelse fordi jeg måtte starte helt på nytt helt alene”, sier Fatima. For selv om hun hadde bodd her før, kunne hun fremdeles ikke norsk, og Norge føltes ukjent. Hun skjønte raskt hvor isolert hun hadde vært tidligere. “Jeg følte plutselig at jeg nesten ikke hadde vært ute i samfunnet da barna var små. Jeg innså at jeg aldri hadde gjort noe for meg selv, bare for familien.”

Fatima begynte på norskkurs og bestemte seg for å ta utdanning. Hun ville være mer selvstendig, ha egen økonomi og slippe å være avhengig av noen andre. “Jeg ville være et godt forbilde for barna mine, og ikke bare sitte hjemme”, sier hun. I dag er hun snart ferdig utdannet helsesekretær, og håper å gå ut i jobb så fort som mulig. “Det er hardt å være firebarnsmor og student, men jeg vil gjøre noe viktig og nyttig. Det er viktig for meg å kunne bidra i samfunnet”. 

Fatima sitter sammen med bydelsmor Hayat ved et bord og prater. Foran dem ligger mange papirer og skjemaer de fyller ut.

Fatima på en av de første møtene til Bydelsmødre Stovner. "Jeg har lært masse om både rettigheter og plikter som jeg har", sier Fatima.

Det er flere grunner til at veien dit ikke var enkel. Ikke lenge etter at hun kom til Norge, begynte Fatima å kjenne på smerter i brystet, og fikk etter hvert påvist alvorlige forstadier til brystkreft. Som følge av diagnosen måtte Fatima fjerne det ene brystet. “Jeg ble veldig syk av behandlingen, og jeg greide ikke å passe på både barna og min egen helse. Jeg krøp omtrent til barnehagen, fordi jeg ikke hadde noen til å hjelpe meg. Etter at jeg ble bydelsmor har jeg lært at jeg som alenemor og syk kan søke bydelen om å få taxiskyss til barna. Jeg har lært masse om både rettigheter og plikter som jeg har”.

Stolt bydelsmor
Fatima ble bydelsmor i Stovner i 2018, fordi hun ønsket å hjelpe andre og lære seg mer om Norge. “Jeg var bestemt på at jeg ville integrere meg, og samtidig bidra med mitt. Da måtte jeg lære mer om det samfunnet jeg bodde i. Da jeg startet med Bydelsmødres grunnutdannelse, skjønte jeg hvor nyttig dette var for meg. Hvor betryggende det var å bli kjent med bydelen min, og hvor godt det var å kunne hjelpe andre kvinner”, sier hun. I tillegg til inngående kunnskap om hvilke tilbud som finnes i bydelen hennes, har det å være del av Bydelsmødre-gruppa på Stovner gitt Fatima et større nettverk i sitt lokalmiljø. “Før jeg ble bydelsmor kjente jeg ikke så mange, og det var egentlig ganske vanskelig å bli kjent med folk. Nå er jeg en del av en gruppe i nærmiljøet mitt, og jeg kjenner tilhørighet”, forteller hun.

Bydelsmødrene i bydel Stovner står oppstilt sammen på festen for deres diplomutdeling. Alle er kledt i rødt og svart. Bydelsmor Fatima står fremst.

Bydelsmødrene i Stovner mottar diplomer etter endt grunnutdannelse. “Før jeg ble bydelsmor kjente jeg ikke så mange, og det var egentlig ganske vanskelig å bli kjent med folk. Nå er jeg en del av en gruppe i nærmiljøet mitt, og jeg kjenner tilhørighet", sier Fatima.

Når Fatima selv har hatt tøffe perioder, har det også vært hjelp og støtte å få hos bydelsmødrene. Da hun igjen måtte opereres på grunn av kreftsykdommen, forteller hun at hun fikk god hjelp av en av bydelsmødrene i gruppa. “Hun vet at jeg har stor familie som jeg forsørger alene, og da jeg ikke fikk lov av legen til å bære noe på åtte uker, tok hun og mannen hennes meg med for å handle hver uke. De kjørte meg til døra og bar alle varene for meg”, forteller bydelsmoren fra Stovner. “Jeg har en gruppe sterke og kunnskapsrike kvinner i ryggen som jeg alltid kan be om hjelp og råd. Jeg føler meg trygg og er stolt av å være bydelsmor!”

– Kvinner spiller en akkurat like viktig rolle som menn
Da Fatima ble syk, tok det ett år fra hun fattet mistanke om at noe var galt til hun ble henvist til mammografi. Å komme sent inn i behandling er hun ikke alene om, da forskning viser at kvinner med innvandrerbakgrunn kommer senere til mammografi-screening enn norskfødte kvinner. Til tross for at de får påvist kreft sjeldnere enn den øvrige befolkningen, får de oftere aggressive typer når kreft først er påvist. I tillegg til dette har kvinner med innvandrerbakgrunn høyere risiko for hastekeisersnitt og for tidlig fødsel enn norskfødte kvinner, og de opplever oftere problemer med kommunikasjon og informasjonsflyt under fødsel. Det viser seg også at kvinner med innvandrerbakgrunn har betraktelig høyere forekomst av psykiske plager enn øvrig befolkning, men oppsøker fastlege og får henvisning til spesialisthelsetjenesten sjeldnere.

På kvinnedagen 8. mars har Bydelsmødre invitert en lege, en kreftforsker, en jordmor, en psykolog, en politiker og en bydelsmor til panelsamtalen "God kvinnehelse - det handler om livet, ikke bare livmor", der de skal diskutere årsakene til slike strukturelle sosiale helseforskjeller, og hva vi skal gjøre med dem. Bydelsmoren er Fatima. Hun forteller åpent om kreftsykdommen sin, og selv om hun synes det kan være vanskelig mener hun at det er viktig. “Det er fordi det er så viktig at folk ikke venter med å sjekke seg”, sier bydelsmoren, som gleder seg stort til å markere kvinnedagen. “Jeg har lest statistikk om hvor mange milliarder kroner Norge hadde tapt hvert år hvis kvinner hadde sittet hjemme. Kvinner spiller en akkurat like viktig rolle i samfunnet som menn, selv om kvinner i mange kulturer verden over blir satt mindre pris på. Jeg gleder meg til å feire kvinners innsats!", sier hun.

På Bydelsmødre Norges kvinnedagsmarkering kommer også blant andre kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande, og byråd for kultur, idrett og frivillighet Rina Mariann Hansen. Arrangementet er gratis og åpent for alle, og programmet finnes her. Velkommen!

To bydelsmødre står og deler ut rosa roser til folk på kvinnedagsmarkeringen i 2019. De smiler.

Fatima deler ut roser sammen med andre bydelsmødre på kvinnedagen i 2019. "Jeg gleder meg til å feire kvinners innsats", forteller bydelsmoren fra Stovner.